Click here to view the page in English

NÅGRA FRÅGOR? RING +46-200-125065

NÅGRA FRÅGOR? RING +46-200-125065
Menskopp.se Logo
FAQ-Fly
FAQ-Fly
FAQ-Fly
FAQ-Fly
FAQ-Fly

FAQ

FAQ-Fly

FAQ

Vi har besparat världen 12871087 bindor/tamponger tills nu

Har du många frågor? Klicka här för att läsa alla svar.

Vad är det för material?

Kopparna är gjorda av silikon godkänt för medicinskt bruk

Finns det någon miljömärkning på kopparna?

Inte ännu men det kräver mindre utsläpp att tillverka 1 menskopp än att tillverka 10 tamponger.

Finns det något annat i kopparna förutom silikon?

Nej, vi använder inte färgämnen för färgning eller tillsatser för att öka produktiviteten.

Hur ska jag förvara koppen?

Koppen ligger i en påse gjord av ekologisk bomull. Där bor koppen gärna när den inte används.

Vad innebär er storleksgaranti?

Vi har generella riktlinjer för storlek man ska ha beroende på ålder och om man fött barn. Dock är alla kvinnor olika så därför har vi valt att ha storleksgaranti. Det innebär att från den dagen du beställde koppen så får du prova den i 6 månader. Skulle det visa sig att du hellre vill ha den andra storleken så mailar du oss på info@menskopp.se och talar om detta, glöm inte ange ditt ordernummer som står i mailet du fick när du beställde.
Vi skickar den nya koppen helt kostnadsfritt! Ett byte per betald kopp. Skicka sedan din kopp, påsen den ligger i och en lapp med din adress till:
MonthlyCup AB
c/o Lisa Perby
ABC-gatan 12
302 51 Halmstad

Vad är en menskopp för något?

En menskopp är ett väldigt finurligt mensskydd. Det är en liten kopp gjord av silikon som man viker ihop och för in. Väl på plats så samlar den upp mensen istället för att suga upp den. Den kan sitta på plats i upp till 12 timmar innan du måste ta ut den och tvätta av den, för att sedan sätta in igen.

Hur vet jag vilken storlek jag ska ha?

MonthlyCup finns i tre storlekar:
Storlek Mini är för de allra första åren med mens.
Storlek Normal är för dig med måttlig till normal blödning (passar de flesta).
Storlek Plus är för dig med riklig till väldigt riklig mens.
Eftersom varje kvinna ser olika ut så har vi en storleksgaranti. Den innebär att du i lugn och ro kan prova din kopp i upp till 6 månader, skulle den vara för stor eller för liten så får du byta till den andra storleken. Maila oss i så fall på info@menskopp.se. Glöm inte att bifoga ditt ordernummer!

Måste jag köpa en ny menskopp när jag har fått barn?

Inte nödvändigtvis. Alla kvinnor är olika och efter en förlossning så förändras kroppen. Det bästa är att vänta in att mensen kommer tillbaka som den ska och sedan testa helt enkelt. En menskopp ska inte användas vid missfall, abort eller avslag, utan bara vid mens.

Känns en menskopp?

En menskopp som är i rätt storlek och sitter rätt känns inte.

Hur vet jag om menskoppen passar mig?

De absolut flesta kan ha menskopp. Är du väldigt känslig och inte kan använda tampong kan faktiskt en menskopp fungera i alla fall. Maila oss gärna om du har frågor på info@menskopp.se

Hur ofta måste jag tömma den?

Det beror på vilken storlek du har och hur mycket du blöder. De flesta behöver bara tömma koppen 2 ggr/dag men om man har riklig mens så kan det krävas tätare tömningar. Låt inte din menskopp sitta inne i mer än 12 timmar.

Varför kan jag inte fortsätta att använda bindor och tamponger?

Det är klart du kan, ingen kan tvinga dig att använda menskopp. Däremot är koppen ett bättre alternativ ur både miljö-, hälso- och ekonomisk synvinkel.

Jag får lätt svampinfektioner, kan menskoppen underlätta för mig?

De flesta som har problem med svampinfektioner upplever att det blir bättre med en menskopp. Var noga med att använda en pH-neutral, parfymfri tvål och att du har rena händer när du ska hantera koppen. Om man får svampinfektion med menskopp så brukar det bero på att man har fått in tvålrester i underlivet.

Blodbad???!!

Du sitter på toaletten när du tar ut koppen och tömmer den rakt ner. Du ska alltså inte springa runt med en full menskopp i handen. Det går även alldeles utmärkt att tömma och tvätta av koppen i duschen.

Skvalpar blodet runt där inne, kan det rinna tillbaka in i kroppen?

Du känner inte av menstruationen som samlas i koppen. Nej, det rinner inte tillbaka in i kroppen och om det mot förmodan skulle göra det så är det helt ofarligt.

Missfärgningar

Koppen blir missfärgad med tiden pga. hemoglobinet i blodet. Om man sköljer koppen i kallt vatten först när man ska tvätta den så minskar man risken, men det kommer att komma oavsett. Missfärgningarna påverkar inte funktionen hos koppen. Det går att använda en vanlig kökssvamp och försiktigt gnugga med lite tvål för att få bort dem. Koppen går att vända ut och in så du kommer åt där också.

Svårt att få in den

En stor fördel med menskoppen är att den inte suger upp det ”naturliga” glidmedlet som andra mensskydd kan göra. Därför brukar koppen vara ganska lätt att få in. Om man behöver lite extra hjälp så kan man använda sig av ett vattenbaserat glidmedel. Inte något med olja då det inte är bra för silikonet som koppen är gjord av. Det kan krävas ett par mensperioder innan du får in tekniken.

Svårt att få ut den

Om du har svårt att få ut din menskopp så avbryt en stund och gå och gör något annat. Den kan inte försvinna in i kroppen och den kan sitta i upp till 12 timmar så det är ingen fara. Ju mer stressad du blir, desto mer knyter sig dina muskler och då blir det svårare att få ut den. Om den har klättrat upp en liten bit så sätt dig på huk och krysta för att få tag i den (förslagsvis i duschen). Det kan underlätta att torka av lite för att få ett bättre grepp om koppen. Vissa tycker att det underlättar om de har på sig en plasthandske.

Koppen öppnar sig inte

En menskopp som inte öppnat sig ordentligt läcker samt kan flytta på sig. När menskoppen öppnar sig så bildar den ett undertryck (inte ett vakuum) som håller koppen på plats i kombination med dina muskler.
För att säkerställa att koppen öppnar sig så finns det några olika knep du kan använda dig av efter att du satt in den:
Snurra på koppen, krysta och dra lite eller för ett finger runt den. Du kan också använda dig av olika vikningar, googla på ”vikning menskopp” så kommer du få upp en massa varianter.

Koppen läcker

Den vanligaste orsaken till läckage är att koppen inte öppnat sig ordentligt (se avsnittet ”koppen öppnar sig inte” för hjälp). Den kan också vara i fel storlek. När en menskopp är full så läcker den, men den rymmer väldigt mycket så för de flesta är det inte det som är problemet utan det är som sagt vanligast att den inte öppnat sig fullt ut.

Den känns för stor eller för liten

Om du haft din menskopp en tid och upplever att den är för stor eller för liten så kan du använda vår storleksgaranti och byta kopp inom 6 månader. Maila oss då på info@menskopp.se för att få instruktioner. Glöm inte att skicka med ditt ordernummer. Storleksgarantin gäller en gång för ett byte mellan storlekar, på koppar köpta på vår hemsida. Man kan inte lämna tillbaka en hygienprodukt och få pengarna tillbaka.

Kulan sticker ut

Om kulan sticker ut så sitter inte koppen tillräckligt långt in. Om det är helt omöjligt att få den att sitta på något annat sätt så klipp av kulan. Den är tänkt att vara kvar men det stör inte funktionen om du klipper av den. Innan du klipper av kulan så kan det vara en idé att vända menskoppen ut och in för att testa om det blir bättre utan kulan. Du kan även prova en annan vikning av koppen så att du lättare får in den.

Hur lång tid tar leveransen?

Koppen skickas normalt inom 1-2 arbetsdagar.

Vad kostar frakten?

Vi har alltid fraktfritt och skickar över hela världen.

Vad har ni för betalningsalternativ?

Vi tillhandahåller fakturor via Payson samt kortbetalning med Mastercard eller Visa.

Hur säkra är era kortbetalningar?

Vi garanterar att all känslig information såsom kreditkortsnummer och signaturkoder hanteras med högsta säkerhet via SSL-krypterad kommunikation. Kreditkortsinformationen lagras inte i Menskopps databaser utan överförs direkt till bankernas betalningsystem.

Hur gör jag om jag inte vill behålla min kopp?

Vi följer distansköpslagen och tar tillbaka koppen/kopparna om brevet är obrutet. Eftersom menskoppen är en hygienprodukt kan vi inte ta tillbaka den ifall brevet är öppnat.
Om du vill returnera din kopp så frankera om brevet, sätt en ny adresslapp och skicka det till:
MonthlyCup AB
Västervallvägen 2
302 50 Halmstad

Hur gör jag om produkten är skadad eller defekt vid leverans?

Upptäcker du att din kopp är skadad så hör av dig via mail eller telefon så att vi kan lösa en retur. Du får givetvis en ny kopp utan fraktkostnader.

Jag har klippt av kulan, gäller storleksgarantin ändå?

Ja, storleksgarantin gäller i 6 månader från beställningsdatum även om du klippt av kulan.

Vad gör ni med kopparna ni får tillbaka med storleksgarantin?

Kopparna vi får tillbaka kastas och skickas absolut inte vidare till någon annan. Garantin finns bara till för att göra det lättare för dig att prova en kopp.

Kan jag använda menskopp om jag har spiral?

För de allra flesta går det alldeles utmärkt att använda en menskopp när man har spiral men det gäller att vara extra försiktig. När du satt in en spiral så bör du vänta ett par månader innan du använder kopp så att den sitter ordentligt.
Se till att du släpper trycket (för in ett finger jämte koppen så att det kommer in luft) innan du drar ut koppen. Var också försiktig så att du inte drar i spiralens trådar när du ska ta ut koppen. Ta för vana att känna efter att spiralen sitter som den ska! Det går även att be sin barnmorska att korta trådarna för att minska risken att dra ut den.

Handhygien

Det absolut viktigaste när man ska sätta in eller ta ut sin kopp är handhygienen. Koppen i sig har svårt att orsaka infektioner men bakterierna du har på dina händer kan göra det (precis som när du trycker in en tampong). Därför är det viktigt att du tvättar händerna innan du ska sätta in eller ta ut koppen.

Måste man koka den? Finns det andra sätt att rengöra den?

Koppen ska kokas en gång i månaden. Det finns tillbehör som gör att man kan rengöra den i mikron, men det är inte något som vi tillhandahåller ännu.

Varför är det små hål i koppen och hur rengör man dem?

Hålen högst upp finns till för att skapa undertrycket när du sätter in koppen. När mensen stiger upp till den nivån där hålen är så börjar koppen läcka. Om du har svårt att få rent hålen så rekommenderar vi att prova att rengöra med en mellanrumstandborste.

Miljömärkning

Kopparna går inte att miljömärka i dagsläget med de miljömärkningar som finns i Sverige idag. Våra menskoppar är så miljövänliga att det inte finns kriterier för en miljömärkning. Ironiskt nog. Vi är dock MiljöNärVänliga, en märkning som tagits fram för att inspirera till hållbar konsumtion. En menskopp är dock det överlägset miljövänligaste alternativet i jämförelse med bindor och tamponger! Läs mer om miljönärmärkningen på: http://miljönär.se

Är koppen ekologisk/organisk?

Det beror nog lite på vad man menar med frågan. Silikon består av kisel, som är en blandning av sand och kol vilket är naturliga material. Efter förbränning så bildas kiseldioxid, vatten och koldioxid– det blir alltså inga farliga utsläpp vare sig vid tillverkning eller förbränning. Koppen består av ca 16 gram silikon och håller i upp till 5 år så den är otroligt miljövänlig (med andra ord så är produkten du använder för att läsa det här svaret långt mer skadlig för miljön än vad en menskopp är). En menskopp motsvarar inte ens 10 tamponger i utsläpp vid tillverkning och kan ersätta flera tusen av densamme.
Det finns koppar som i sitt namn anspelar på att de är just eko/organiska men ovanstående gäller även för dem.

Var tillverkas koppen?

MonthlyCup är tillverkad i Sverige. Skälet till det är att vi gör detta för att göra världen till en lite bättre plats, då skulle det kännas väldigt fel att lägga produktionen i ett land där vi inte vet att arbetarna har det bra och inte kan ha koll på materialet i produktionen. Att kopparna görs här innebär för dig som konsument att vi har insyn hela vägen i produktionsprocessen, på materialet samt att det är schyssta villkor för alla arbetare. Som en ytterligare bonus för miljön blir det dessutom korta fraktsträckor!

Hur är det med kartonger?

När vi skickar själva till konsumenter så trycker vi inte några kartonger alls till det. De enda gångerna vi använder kartonger är när kopparna ska säljas hos återförsäljare. Då måste vi ha ett skydd runt kopparna samt att det ska finnas plats för bruksanvisning osv. Påsen som du får din menskopp i räcker inte som skydd när produkten ska säljas i butik, det är därför vi har kartongerna till det.

Är kartongerna miljövänliga?

Kartongerna är gjorda av miljöpapper och vi försöker göra all produktion och stansning så nära oss som möjligt. Vi gillar att stötta lokala företag och att hålla nere på frakten för miljöns skull.

Är menskoppen ett nytt påhitt?

Nej, det är den inte. Menskoppen har funnits lika länge som tamponger har. Den första tillverkades redan på 1800-talet. Men det var först under 1930-talet som den började tillverkas i fabrik i USA.

Varför ska jag välja MonthlyCup, det finns ju fler märken?

Några skäl:
Tillverkad i Sverige – schyssta villkor hela vägen och ännu lägre miljöpåverkan.
Gjord av silikon (säkraste valet av material till mensskydd enligt kemikalieinspektionen)
Storleksgarantin gör att du får prova din kopp i 6 månader och byta storlek under den tiden om du önskar.
Alltid fri frakt.

Hur gör jag på en offentlig toalett?

Eftersom koppen kan sitta i upp till 12 timmar så kanske du inte behöver tömma när du är iväg. Om den är full och du måste tömma så tvätta händerna innan du går in, töm koppen och sätt tillbaka den. Tvätta den sedan när du får möjlighet. Det viktigaste är alltså handhygienen!

Jag har endometrios/vestibulit/vaginism mm, kan jag använda kopp?

Den här frågan är omöjlig att svara på då det är så individuellt. Många med både endometrios och vestibulit kan faktiskt ha kopp trots att de inte kan ha tampong. Troligtvis för att koppen inte suger upp något som andra mensskydd gör. Flera stycken har även mailat och skrivit att de blivit bättre i sin vestibulit sedan de bytte till kopp.
Vaginism kan vara svårare, har man väldigt svårt att få in något så är sannolikheten förmodligen stor att det gäller även med en kopp.
Vårt generella råd när det gäller olika medicinska tillstånd är att rådfråga sin barnmorska eller gynekolog. Dock är det nog framförallt att prova för den som vill veta då det är så olika. Om man har smärtor i sitt underliv så rekommenderar vi att testa den lilla koppen först. Vi har ju storleksgaranti om den skulle vara för liten!

Gör ett smartare val du också!

Du betalar enkelt via

Personlig information & Cookies| Försäljningsvillkor| Om menskopp

Copyright © MonthlyCup® AB
Made within Sweden


Copyright © MonthlyCup® AB

Made within Sweden