Choose another country or territory to see the content that is available where you are and shop online

Frågor & svar

1

Vad är MonthlyCup gjord av?

Kopparna är gjorda av högkvalitativt silikon.

Blue Sapphire, Pink Topaz och Black Pearl innehåller upp till 1 % vegansk pigmentpasta tillverkad av medicinskt silikon (resten är alltså samma silikon som i de transparenta kopparna).

Mikropåsen är gjord av mikrobeständig plast.
2

Var är kopparna tillverkade?

Sverige - såklart! MonthlyCup är den enda silikonmenskoppen som tillverkas här vilket vi är oerhört stolta över. Schyssta villkor hela vägen!
3

Hur ska jag förvara min menskopp?

Din menskopp levereras med en tygpåse gjord av ekologisk bomull. När du inte använder din kopp så förvara den i den påsen.
4

Vad innebär er storleksgaranti?


Eftersom vi alla är olika så har vi valt att ha storleksgaranti. Det innebär att från det att du beställt din kopp från vår hemsida så får du automatiskt 6 månader att prova den. Skulle det under den här tiden vara så att du istället behöver en större eller mindre kopp så byter vi den du har kostnadsfritt! Storleksgarantin gäller för ett byte per betald kopp och vi byter endast till samma färg. (Detta innebär i praktiken att vid kampanjer och liknande så byter vi en kopp, även om du använt ett dubbla-erbjudande).

Om du vill utnyttja din storleksgaranti för att du har problem med den kopp-storleken du köpt - maila till oss på info@menskopp.se så kan vi vägleda och felsöka problemen. Glöm inte att ange ditt ordernummer som du fick genom ett bekräftelsemail när du beställde din kopp, så får du vidare instruktioner från oss.

OBSERVERA:
- Limited Edition koppen Black Pearl endast byts ut mot transparent kopp om storleksgarantin används.
- Storleksgarantin utgår för Startkit och Ultimatekit.

5

Hur vet jag vilken storlek jag behöver?

MonthlyCup finns i tre storlekar som utgår ifrån blödningsmängd.

Mini: för de första åren med mens
Normal: för lätt till riklig blödning (passar de flesta)
Plus: för väldigt rikliga blödningar

Eftersom att vi alla ser olika ut så har vi storleksgaranti. Vill du veta mer om den så maila oss på info@menskopp.se

Från och med hösten 2017 ändrade vi storleksrekommendationerna till våra nuvarande(se ovan). Normal hette tidigare Storlek 1 och Plus hette tidigare Storlek 2.

OBSERVERA att Limited Edition koppen Black Pearl endast byts ut mot transparent kopp om storleksgarantin används och att Startkit och Ultimatekit inte ingår i vår storleksgaranti.

6

Känns en menskopp?

En menskopp som är i rätt storlek och som sitter rätt varken känns eller läcker.
7

Hur vet jag om jag kan ha menskopp?

De absolut flesta kan använda menskopp. Är du väldigt känslig och inte kan ha tampong så kan faktiskt en menskopp fungera i alla fall, eftersom att den inte suger upp något, utan bara samlar upp det som ändå ska ut - mensen. Har du frågor eller vill ha råd så tveka inte att höra av dig! Du når oss på info@menskopp.se eller på 0200-125 065.
8

Hur ofta måste jag tömma den?

Det beror på vilken storlek du har och hur mycket du blöder. De flesta behöver bara tömma koppen 2 gånger/dag, men om du har riklig mens så kan det krävas tätare tömningar. Låt däremot inte din kopp sitta inne i mer än 12 timmar innan du tar ut och rengör den.
9

Jag får lätt svampinfektioner, kan menskoppen underlätta för mig?

De flesta som har problem med svampinfektioner upplever att det blir bättre med en menskopp. Var noga med att använda en pH-neutral, parfymfri tvål (vi rekommenderar vår egen MonthlyCup wash) och se till att du har rena händer när du ska hantera koppen. Om du får svampinfektion med menskopp så brukar det bero på att du har fått in tvålrester i underlivet.
10

Missfärgningar

Med tiden så kommer din menskopp att bli missfärgad p.g.a. hemoglobinet som finns i blodet. Om du sköljer koppen i kallt vatten innan du tvättar den så minskar du risken för missfärgningar, och du kan skrubba koppen försiktigt med den gula sidan av en kökssvamp och lite tvål för att få bort dem. Du kan också vända koppen ut och in för att komma åt bättre. Missfärgningarna påverkar inte funktionen hos koppen.
11

Jag har svårt att få in koppen, vad ska jag göra?

En stor fördel med att använda menskopp är att den inte suger upp det "naturliga" glidmedel som andra mensskydd kan göra, och därför brukar koppen vara ganska lätt att få in. Om inte, så kan du använda ett vattenbaserat glidmedel för att underlätta införandet. Det kan krävas ett par mensperioder innan du får till tekniken, men vi lovar - det är värt det!
12

Jag har svårt att få ut koppen, vad ska jag göra?

Om du har svårt att få ut din menskopp så avbryt och gå och gör något annat en liten stund. Den kan inte försvinna in i kroppen, och den kan sitta i upp till 12 timmar så det är ingen fara! Om du blir stressad så knyter sig dina muskler och då blir det svårare att få ut den - så försök att slappna av! Om den har klättrat upp en liten bit så sätt dig på huk och krysta lite för att få tag i den. Det kan underlätta om du torkar av lite också, för att få ett bättre grepp om koppen.
13

Vad ska jag göra om min kopp inte öppnar sig?

En menskopp som inte har öppnat sig ordentligt läcker och kan flytta på sig. När koppen öppnar sig ordentligt så bildar den ett lättare undertryck (inte vakuum), och det är detta undertryck i kombination med dina muskler som gör att koppen sitter på plats.

För att säkerställa att koppen har öppnat sig så finns det några knep som du kan använda dig av efter att du har satt in den:
- Snurra på koppen
- Krysta och dra lite i den eller,
- För ett finger runt den.
Utöver det så finns det massvis med olika vikningar, det gäller bara att hitta en som passar dig och din kopp.
14

Min kopp läcker...

Den vanligaste orsaken till läckage är att koppen inte har öppnat sig ordentligt. Det kan också vara så att du har fel storlek, eller att koppen är full.

Se frågan "Vad ska jag göra om min kopp inte öppnar sig?" för tips, eller maila oss på info@menskopp.se.
15

Vad ska jag göra om koppen känns för stor eller för liten?

Upplever du att din menskopp är för stor eller för liten så rekommenderar vi dig att prova en annan vikning för att se om du kan justera koppens position så att den känns bättre. Det kan också vara så att du har fel storlek, och i så fall kan du utnyttja vår storleksgaranti (inom 6 månader från det att du köpte din kopp. Den gäller en gång för ett byte, på koppar köpta via vår hemsida). Maila oss då på info@menskopp.se för att få instruktioner om hur du ska göra för att utnyttja garantin.

OBSERVERA att Limited Edition koppen Black Pearl endast byts ut mot transparent kopp om storleksgarantin används, samt att storleksgaranti utgår för Startkit och Ultimatekit.
16

Min kopp sitter bra, men kulan sticker ut. Vad kan jag göra åt det?

Om kulan sticker ut så har du inte satt koppen tillräckligt långt in, men om det är omöjligt att få koppen att sitta på något annat sätt så klipp av kulan. Den är tänkt att vara kvar men det stör inte funktionen om du klipper av den.

Innan du klipper i din menskopp så kan det vara en god idé att vända den ut och in för att testa hur det känns utan kulan. Tänk dock på att inte ha koppen inne för länge då, så att du enkelt kommer åt den igen eftersom att du inte har några greppränder på den när du vänder den ut och in.
17

Hur lång tid tar leveransen?

Vi skickar din beställning inom 1-2 arbetsdagar. Vi skickar med Postnord.
18

Vad kostar frakten?

Vi har alltid fraktfritt och skickar över hela världen.
19

1428aaf3-bd86-11ed-9fea-0a445782c877

Hos oss kan du betala med kreditkort, Apple pay, Swish, Klarna, Paypal m.fl.
20

Kan jag ångra mitt köp?

Vi följer distansköplagen och tar tillbaka din beställning om brevet är obrutet. Eftersom att en menskopp är en hygienprodukt så kan vi inte ta tillbaka den om brevet är öppnat.

Om du vill returnera din kopp så frankerar du om brevet, sätt dit en ny adresslapp och skicka det till:

MonthlyCup AB
Söndrumsvägen 29
302 37 Halmstad

Se till att även bifoga ditt namn och din adress på försändelsen så att vi kan härleda denna till dig. För snabbare hantering kan du maila oss med detaljer gällande ditt ärende. OBSERVERA - detta gäller endast oöppnade kuvert.
21

Hur gör jag om produkten är skadad eller defekt vid leverans?

Om någon av de produkter som du har beställt är skadad när du får hem dem så hör av dig till oss via mail eller telefon så att vi kan lösa en retur till dig. Vi skickar givetvis en ny produkt till dig.
22

Kan jag använda menskopp om jag har spiral?

Såklart kan du det! Kopp och spiral funkar finfint tillsammans! Men vänta gärna ett tag innan du använder din kopp efter att du har satt in en spiral (detta för att insättning av spiral kan ge en liten blödning, och en menskopp ska endast användas till just mens).

Se till att du släpper trycket (för in ett finger bredvid koppen så att det kommer in lite luft) innan du drar ut den. Var också försiktig så att du inte drar i spiralens trådar när du ska ta ut koppen, ta för vana att känna efter att spiralen sitter som den ska. Det går bra att be din barnmorska korta trådarna för att minska risken att du skulle råka dra i den. Dock är det så, att om din spiral släpper, så satt den troligtvis inte så bra från början. Ta för vana att regelbundet kontrollera att spiralen sitter där den ska.
23

Måste jag koka min menskopp eller finns det andra sätt att rengöra den?

Din menskopp ska kokas före första gången du använder den. Därefter ska koppen kokas en gång i månaden - före eller efter mens spelar ingen roll.

Om du inte vill eller kan koka din kopp i en kastrull så har vi tagit fram en mikropåse för enklare rengöring i din mikrovågsugn istället. Mikropåsen hittar du här: https://www.menskopp.se/product/microwavebag

Vi rekommenderar även att använda våra Cleaning Tablets 2 ggr per år. Dessa tar bort missfärgningar och dödar effektivt bakterier.
24

Vilka miljömärkningar har MonthlyCup?

MonthlyCup är 100% vegansk, Godkänd av Djurens rätt. Läs mer om märkningen här: https://www.djurensratt.se/100-procent-veganskt.
MonthlyCup är också MiljöNärVänlig, en märkning som har tagits fram för att inspirera till hållbar konsumtion. Läs mer om märkningen här: www.miljönär.se.

Ironiskt nog så finns det inte några miljömärkningar i Sverige idag där menskoppar passar in. Vi är för bra helt enkelt, och överlägsna andra mensskydd på marknaden både gällande hälsa, ekonomi och såklart - miljö.
25

Varför är det små hål i koppen och hur rengör jag dem?

Hålen högst upp på koppen finns till för att skapa undertrycket ordentligt när du sätter in den. Om koppen fylls upp till nivån där hålen är så börjar den att läcka, så det är dags att tömma en liten stund innan dess. Om du tycker att det är svårt att rengöra hålen ordentligt, så rekommenderar vi att du använder en mellanrumstandborste. Men den kommer du åt överallt.
26

Är menskoppen ekologisk eller organisk?

Det beror lite på vad du menar med frågan. Silikon består av kisel som är en blandning av sand och kol vilket är naturliga material. Efter förbränning så bildas kiseldioxid, vatten och koldioxid – det blir alltså inga farliga utsläpp varken vid tillverkning eller förbränning. En MonthlyCup Plus består av ca 16 gram silikon och alla våra koppar håller i fem år så de är otroligt miljövänliga.
Med det sagt så kan silikon inte vara ekologiskt. Ekologiskt innebär icke-besprutade grödor och silikon är ingen gröda. Därmed heller inte besprutad.
27

Hur gör jag på en offentlig toalett?

Eftersom att koppen kan sitta i upp till 12 timmar så kanske du inte ens behöver tömma den när du är iväg. Men, om den är full och du måste tömma den så tvätta händerna innan du går in i båset. Töm sedan koppen i toaletten och sätt tillbaka den – tvätta den när du får möjlighet nästa gång. Det viktigaste är alltså din handhygien! Vi tipsar också här om Monthly Wipes som är ett smidigt sätt att snabbt tvätta av din kopp när du inte har tillgång till vatten - t.ex. om handfatet är utanför.
28

Om jag har endometrios, vaginism, vestibulit eller andra vaginala besvär, kan jag använda menskopp då?

Det är nästan omöjligt att svara på, då det är oerhört individuellt. Många med både endometrios och vestibulit kan faktiskt ha kopp trots att de inte kan ha tampong. Det beror troligtvis på att koppen inte suger upp något som andra mensskydd gör. Otroligt glädjande för oss är de mail vi får in från menstruerande med vestibulit som säger att de har blivit bättre sedan de bytte till menskopp.

Tyvärr kan det vara svårare med vaginism. Har du väldigt svårt att få in något över huvud taget så är sannolikheten stor att det gäller även med kopp.

Vi rekommenderar alltid att rådfråga din barnmorska eller gynekolog. Däremot kan du inte veta om du inte testar, har du väldiga smärtor i underlivet så prova den lilla koppen först. Skulle den vara för liten så har vi ju storleksgaranti.
29

Vad innehåller MonthlyCup Cleaning tablets?

Natriumperkarbonat och tabletteringskemikalier (vegetabiliskt mjöl och bindemedel). Tabletten består endast av biologiskt nedbrytbara ingredienser och är inte skadlig för varken dig eller miljön.
30

Hur ofta kan jag använda tabletterna?

Så ofta du behöver. Vi rekommenderar 2 gånger per år för att underhålla din kopp. Har du t.ex. haft en svampinfektion eller fått bakteriell vaginos så gör en ”storrengöring” av din menskopp med tabletten. Våra tester visar på total avdödning av bakterier efter rengöring med tabletten. Ett extra plus är att den tar bort missfärgningar upp till 100 %.
En förpackning innehåller två tabletter och räcker alltså då till två rengöringar.
31

Vilka bakterier har ni testat den mot?

Vi har testat tabletterna på de vanligaste vaginala bakterierna/sjukdomarna. Däribland e. coli, stafylokocker & streptokocker (det är dessa bakterier som kan orsaka TSS) och candida-svampen (den vanligaste vaginala svampen) för att nämna några.
32

Kan jag använda min menskopp direkt efter behandling med tablett?

Ja. Skölj av koppen noggrant efter rengöring med tabletten så är den redo att användas direkt efter det.
34

Vad är MonthlyCup Wash?

Det är en tvätt framtagen med särskild omtanke för både dig och din menskopp. Använd en liten mängd tillsammans med vatten för att rengöra din kopp dagligen (minst var 12:e timme) under den period du har din mens. Du kan såklart använda MonthlyCup wash som en intimtvätt närhelst du vill. Skonsam mot både kropp och kopp. Tuben är dessutom tillverkad av sockerrör för att vara extra snäll mot miljön!
35

Vad innehåller MonthlyCup Wash?

Aqua, Cocamidopropyl Betain, Glycerin, Sodium Lauroyl Sarcosinate, Sodium Chloride, Sodium Lauryl Sulfoacetate, PEG-120 Methyl Glucose Trioleate, Propanediol, Caprylyl Glycol, Sodium PCA, Lactic Acid, Citric Acid and Phenoxyethanol
36

Jag ser att jag kan skaffa mig ett menskoppsabonnemang, vad betyder det?

Det betyder att du helt enkelt skaffar dig ett abonnemang för din menskopp. Samma premiumprodukt, men du slipper att betala en engångskostnad som för många kan vara hög. Istället betalar du lite varje månad. Vi vet att det låter lite galet, men det är ett sätt - av många - att försöka göra menskoppar tillgängliga för alla.
37

Hur fungerar abonnemanget?

Det första du behöver göra är att välja vilken produkt du vill ha. Sedan skriver du in din leverans- och betalningsinformation, bekräfta med BankID - och så var det klart!

Nu kommer vi att packa och skicka din order till dig. Betalningen dras automatiskt varje månad från det betalsätt som du valt. Abonnemanget gäller i 24 månader. Därefter förnyas det automatiskt.
38

Hur säger jag upp mitt abonnemang?

Abonnemangstiden löper under 24 månader. Går du in och säger upp ditt abonnemang innan de 24 månaderna löpt ut så kommer du att få en samlingsfaktura med resterande belopp kvar att betala skickad till dig.

Om du vill betala abonnemangstiden ut, men efter 24 månader inte förnya ditt abonnemang så behöver du under avtalstidens sista månad gå in och avsluta abonnemanget. Då dras din sista betalning som vanligt, men det förnyas inte. Vill du sedan starta ett nytt abonnemang så kan du göra det när som helst det passar dig.

Tillsammans har vi besparat världen 90047189 bindor och tamponger

I genomsnitt använder du 12000 tamponger och bindor under en livstid - eller SJU menskoppar.
Det gör en enorm skillnad för världens sopor!

Läs om vårt arbete för att hjälpa till i u-länder

Project

Möt Team MonthlyCup

Team MonthlyCup